Dzwoń po miód » dostawa do domu » 601 628 217

W sierpniu na większości obszarów naszego kraju występują pożytki z nawłoci lub wrzosu, a w późniejszym okresie ze spadzi. Sprzyja to intensywnemu składaniu jajeczek przez matki, a tym samym odmładzaniu się rodzin pszczelich. Aby wiosną rodziny były odpowiednio silne, w kresie tym należy przygotować pszczoły do zimowli i odpowiedniego jej przebiegu. Szczególną uwagę należy zwrócić, aby w rodzinie zimującej najwięcej pszczół wygryzło się pod koniec sierpnia i na początku września. Można to osiągnąć przez pobudzanie matek do czerwienia na początku sierpnia, przez podawanie syropu cukrowego w stosunku 1:1. Należy pamiętać, że ważnym czynnikiem dobrej zimowli pszczół jest dostateczna ilość pyłku w ulu (2 – 4 kg). Po zakończonym miodobraniu przystępujemy do wstępnego układania gniazda na zimę, ustawiając wadliwe i zbyt stare plastry za zatworem. Uzupełnianie zapasów zimowych należy rozpocząć już w połowie sierpnia, po częściowym wygryzieniu się pszczół z jajeczek złożonych pod koniec lipca i na początku sierpnia. Syrop cukrowy do uzupełnienia zapasów zimowych przygotowujemy z cukru i wody w proporcji 3:2 i podajemy w dawkach 2 – 4 litry w ilości od 10 do 15 kg na rodzinę.

Prace ogrodnicze które powinniśmy wykonać w okolicach sierpnia:

  • przygotowujemy miejsce pod rośliny cebulowe
  • po obfitych deszczach warto przyjrzeć się roślinom czy nie pojawiła się choroba grzybowa,
  • dosiewamy warzywa na zbiór jesienny,
  • przywiązujemy do podpór owocujące pędy winorośli,
  • owoce, które spadły przedwcześnie i zgniły, zbieramy i niszczymy, żeby nie były źródłem chorób i szkodników,
  • pod koniec sierpnia zaczynamy stosować nawozy o zmniejszonej zawartości azotu, a zwiększonej ilości potasu i fosforu,

Kontakt:

Agnieszka i Edward Fiłkowscy  
Chabowo  25                                  tel: 601 628 217
74-202 Bielice                                email: edekfi@gmail.com

OFERTA:

UWAGA!!!
Przy większych zamówieniach dostarczamy miód do klienta.
Przyjmujemy zamówienia z restauracji, cukierni i lokali gastronomicznych.